5 & 6 Farmaceutisch-Technisch Assistent (TSO)

3e graad FA + 7e jaar AP - opleidingsfilm
5, 6, 7 Farmaceutisch-Technisch Assistent, Apotheekassistent

Een apotheek is meer dan een winkeltje. De mensen die er werken maken het verschil. Stuk voor stuk specialisten met een degelijke opleiding. En jij zou een van die specialisten kunnen zijn. Want de wetenschappelijk-technische studierichting FA, dat is zorg en wetenschap in één hap.

Na het 6de jaar behaal je de wettelijk erkende beroepstitel van Farmaceutisch-technisch assistent. Hiermee heb je een brede waaier aan mogelijkheden in handen. Je kan als apotheekassistent aan de slag in de apotheek. Daar ben je de rechterhand van de apotheker en bestaat je taak onder andere uit het afleveren van geneesmiddelen, het verstrekken van de nodige raadgevingen, het bereiden van geneesmiddelen en administratieve taken. Je kan ook aan de slag in een ziekenhuisapotheek. Of wat dacht je van een job in de farmaceutische of cosmetische industrie? Bovendien is dit diploma tevens een mooie basis om verder te studeren.

In het 5de jaar krijg je al specifieke vakken zoals anatomie, microbiologie, toegepaste chemie, galenica (waar je tijdens de labo’s zelf geneesmiddelen bereidt), cosmetologie en farmacognosie (= farmaceutische plantkunde).

In het 6de jaar is de stage een héél belangrijk onderdeel van deze opleiding. Om je diploma te behalen MOET je minimum 300 uur stage doen in een voor het publiek opengestelde apotheek of ziekenhuisapotheek. Die stage geeft je de mogelijkheid om al wat je leerde om te zetten in de praktijk. Naast stage krijg je in het 6de jaar nog algemene vakken en richtingspecifieke vakken zoals farmacologie (=geneesmiddelenkennis), dieetleer, toxicologie en wetgeving, deontologie en tarificatie.

En uiteraard kan je genieten van de toffe sfeer en de uitstekende begeleiding van onze campus.

uitroepteken

Onze opleiding voldoet aan het Koninklijk Besluit van 5 februari 1997.

Opgelet! Sommige andere opleidingsinstituten bieden een opleiding apotheekassistent aan die NIET voldoet aan dit KB. Daar kan je dus de beroepstitel NIET behalen.

Jouw profiel

Je bezit een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je kan ordelijk, stipt en hygiënisch werken. Je hebt een sterke interesse voor natuurwetenschappen in het algemeen en de medische wereld in het bijzonder. Dan is FA iets voor jou.

Jouw opleiding vooraf

Techniek-wetenschappen biedt de beste start voor deze studierichting. Maar ook TSO Industriële wetenschappen en Sociale en technische wetenschappen of een ASO-richting  biedt gemotiveerde leerlingen uit de tweede graad een voldoende voorbereiding. We verwachten van je dat je handig en accuraat met stoffen omgaat.

Mag jij starten? Wil je meer weten?

Niet zeker of je mag starten? Wil je meer weten over deze opleiding?

Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden bij onderwijs.vlaanderen.

Kom naar onze infodagen!

Contacteer ons en stel je vraag!

De lessentabel

CH = Chemie

FA = Farmaceutisch-technisch assistent

Basisvorming
5 CH 6 CH 5 FA 6 FA
Godsdienst of zedenleer
2
Nederlands
3
Frans
2
Engels
2
Wiskunde
4 2
Aardrijkskunde
1
Geschiedenis
1
Lichamelijke opvoeding
2
De vakken specifiek voor deze studierichting
5 CH 6 CH 5 FA 6 FA
Toegepaste fysica
2 1
Toegepaste chemie
14 12 6 3
algemene en organische chemie
3 3 4 3
practicum organische chemie
3 2 - -
analytische chemie tdeorie
2 2 - -
analytische chemie practicum
4 3 2 -
fysio-elektrochemie
1 1 - -
chemische technologie
1 1 - -
Toegepaste biologie
1 4 2
algemene biologie
- - 1 1
microbiologie
- - 1 1
anatomie
- - 2 -
Apotheek
- - 10 5
cosmetologie
- - 1 -
farmacognosie
- - 1 -
galenica theorie en rekenen
- - 4 -
galenica practicum
- - 4 -
farmacologie
- - - 2
toxocologie
- - - 1
wetgeving
- - - 1
dieetleer
- - - 1
Stage toegepaste chemie
- 2 - -
Stage apotheek
- - - 10
Deze richting vind je in

Campus Botaniek

apotheekassistent is een erkend beroep

Wil je aan de slag als apotheekassistent? Dan MOET je, na je studie, eerst een erkenning aanvragen bij de Vlaamse overheid. Onze school doet voor jou die aanvraag als je afstudeert.